Γιατί έπεσε ο Server του GNTM και πως θα μπορούσε να αποφευχθεί ;

Είναι γεγονός πως τηλεοπτικά Show μπορεί να προσελκύσουν ένα τεράστιο αριθμό ανθρώπων που τα παρακολουθούν και σε περιπτώσεις όπου το κοινό αυτό κατευθυνθεί σε μια ιστοσελίδα για να ψηφίσει  δημιουργεί τεράστια φορτία στους Server που καλούνται να απαντήσουν. Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει και ένα Site βγαίνει εκτός λειτουργίας όταν προσπαθούν ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι να το επισκεφθούν πρέπει να καταλάβουμε πως λειτουργεί μια ιστοσελίδα και εξυπηρετεί όπως λέμε στην γλώσσα μας.

1200px-Client-server-model.svg
Ο τρόπος που λειτουργούν οι ιστοσελίδες.

Κάθε ιστοσελίδα είναι αποθηκευμένη μέσα σε έναν σκληρό δίσκο σε κάποιο υπολογιστή που βρίσκεται σε κάποιες εγκαταστάσεις ειδικά διαμορφωμένες. Αυτοί οι υπολογιστές ονομάζονται Server και έχουν αρκετά κοινά σημεία αλλά και αρκετές διαφορές από τους υπολογιστές που έχουμε στα σπίτια μας. Όπως όλοι οι υπολογιστές και οι Server έχουν μνήμη RAM και επεξεργαστή συγκεκριμένων προδιαγραφών. Αυτά τα 2 είναι τα πιο κρίσιμα σημεία σε ένα τέτοιο σύστημα. Κάθε φορά λοιπόν που ένας επισκέπτης μπαίνει σε μια ιστοσελίδα απασχολεί και ένα μικρό κομμάτι από την RAM και την CPU του Server. Όταν ταυτόχρονα πολλοί επισκέπτες μπουν σε μια ιστοσελίδα τότε απασχολούν ο καθένας και ένα μικρό μερίδιο από την RAM και την CPU όταν αυτά τα 2 εξαντληθούν το μηχάνημα σταματάει να λειτουργεί σωστά και πλέον δεν μπορούν να μπουν περισσότεροι χρήστες.

Θα μπορούσε να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος στην περίπτωση του GNTM;

Η απάντηση είναι ναι. Αρχικά ο υπεύθυνος του Project θα μπορούσε να τρέξει μερικά τεστ που να προσομοιώνουν την κατάσταση που θα συνέβαινε πριν το βράδυ του τελικού με σκοπό να γνωρίζει τι θα γινόταν και να έκανε τις κατάλληλες διορθώσεις. Θα μπορούσε να γνωρίζει τα όρια που αντέχει ο Server του και να το απέτρεπε.

Πώς θα μπορούσε να το αποτρέψει ;

Ο πιο σίγουρος τρόπος να διαχειριστείς πολλούς επισκέπτες ταυτόχρονα δηλαδή είναι να λειτουργούσε την ιστοσελίδα του σε ένα Cloud δίκτυο υπολογιστών – Server με σκοπό πολλοί υπολογιστές ταυτόχρονα να μοιραζόντουσαν την κίνηση. Τέτοιες υπηρεσίες προσφέρουν κολοσσοί του Internet όπως η Google και το Goolge Clound ή Amazon και Digital Ocean.