Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, το διαδίκτυο πλημμύρισε από άρθρα σχετικά με το ρόλο των Millennials στο χώρο εργασίας. Πολλοί υποστήριξαν την άποψη περί τοποθέτησης των Millennials στην ηγεσία. Άλλοι διαφώνησαν, αναφέροντας ότι ήταν αρκετά νέοι για αυτές τις ευθύνες και δεν ήταν ακόμη έτοιμοι να διαχειριστούν ή να αναλάβουν την ηγεσία.
Ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια. Οι Millennials μεγάλωσαν και είναι πλέον στις αρχές έως τα τέλη των 30. Επί του παρόντος, τα νεότερα άτομα που θεωρούνται Millennials είναι 24 ετών. Πολλοί Millennials μπορούν να θυμηθούν τους αγώνες αποφοίτησης και εύρεσης απασχόλησης κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης. Ωστόσο, η πιο καθοριστική στιγμή στην επαγγελματική ζωή κάθε Millennial, αλλά και για τη γενιά Z, η επόμενη γενιά που ανεβαίνει τη σκάλα της εργασίας, θα είναι η πανδημία του Covid-19.
Ο τρόπος που εργαζόμαστε μεταμορφώθηκε μέσα σε μια νύχτα, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να παρακινούν και να διαχειρίζονται ο ένας τον άλλο χωρίς να είναι στο γραφείο. Η αβεβαιότητα του Covid-19 άνοιξε επίσης το δρόμο για πολλούς ανθρώπους από όλες τις γενιές να αγκαλιάσουν την επιχειρηματικότητα. Από το Σεπτέμβριο του 2020, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 3,2 εκατομμύρια αιτήσεις για αριθμούς ταυτοποίησης του εργοδότη για την έναρξη νέων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Αντίστοιχα, το 2019 κατατέθηκαν 2,7 εκατομμύρια αιτήσεις.
Σε έναν άνευ προηγουμένου χρόνο, οι Millennials κατάφεραν να επιβιώσουν και να επιτύχουν, χάρη ορισμένων δεξιοτήτων που τους επιτρέπουν να παραμείνουν ανθεκτικοί και ευέλικτοι στην ηγεσία αλλά και ως επιχειρηματίες. Τώρα και στο μέλλον, αυτές είναι οι δεξιότητες που απαιτούνται από τους Millennials για να υπερέχουν στην ηγεσία. Ας τις εξετάσουμε παρακάτω.
1. Συναισθηματική νοημοσύνη
Ο μεταβαλλόμενος κόσμος αντικατοπτρίζει την αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης στο εργατικό δυναμικό εδώ και αρκετά χρόνια. Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται συχνά και ως μια άλλη μορφή ευφυίας. Είναι η αντίληψη ότι τα παραδοσιακά σημεία αναφοράς της νοημοσύνης, όπως το υψηλό IQ, δεν είναι πάντα συνώνυμα με τις κορυφαίες επιδόσεις στο χώρο εργασίας και στην ηγεσία. Η συναισθηματική νοημοσύνη υποστηρίζει ότι τα άτομα που διαθέτουν τέσσερις βασικές δεξιότητες είναι στην πραγματικότητα σε καλύτερη θέση να βιώσουν τη μεγαλύτερη επιτυχία και ικανοποίηση στη δουλειά τους από εκείνα που δεν τις έχουν.
Ποιες είναι αυτές οι τέσσερις βασικές δεξιότητες;
- Αυτογνωσία. Αυτή είναι η ικανότητα κατανόησης και επίγνωσης των συναισθημάτων σας.
- Αυτοδιαχείρηση. Κατά την κατανόηση των συναισθημάτων σας, είστε σε θέση να αναπτύξετε την αυτονομία σας. Ως εκ τούτου, θα μπορείτε να κατευθύνετε τη συμπεριφορά σας σε θετικά μοτίβα.
- Ενσυναίσθηση. Εκτός από την κατανόηση των δικών σας συναισθημάτων, η ενσυναίσθηση σάς επιτρέπει να αντιλαμβάνεστε τα συναισθήματα των άλλων. Αυτό βοηθά στην προσαρμοστικότητά σας και στην κατανόηση του τι συμβαίνει σε κάθε δεδομένη περίσταση.
- Διαχείριση σχέσεων. Οι αλληλεπιδράσεις, που κυμαίνονται από το πώς αλληλεπιδράτε με τους πελάτες σας προκειμένου να συνεργαστείτε με τους συναδέλφους σας, είναι καλύτερα ελεγχόμενες όταν είστε ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τα συναισθήματά σας και τα συναισθήματα των άλλων.
Να είστε περήφανοι αν ενώ διαβάζετε το συγκεκριμένο άρθρο παρατηρείτε πως διαθέτετε τις τέσσερις αυτές βασικές δεξιότητες. Ωστόσο, εάν δε διαθέτετε συναισθηματική νοημοσύνη είναι ακόμα δυνατό να την αναπτύξετε. Οι εγκέφαλοί μας έχουν αυτό που είναι γνωστό ως νευροπλαστικότητα. Κάθε φορά που μαθαίνουμε νέες έννοιες, τα εγκεφαλικά μας κύτταρα αναπτύσσονται και σχηματίζουν νέες συνδέσεις. Στην πραγματικότητα, πραγματοποιούνται έως και 15.000 συνδέσεις σε ένα μόνο εγκεφαλικό κύτταρο. Οι συνδέσεις που πραγματοποιούνται σε ένα εγκεφαλικό κύτταρο έχουν την ικανότητα να διακλαδίζονται και να φτάνουν σε άλλα εγκεφαλικά κύτταρα, πραγματοποιώντας συνεχώς χιλιάδες νέες συνδέσεις.
Μακροπρόθεσμα, αυτές οι νέες συνδέσεις είναι που μας επιτρέπουν να αναπτύσσουμε συναισθηματικά έξυπνες συνήθειες. Το να γίνετε συναισθηματικά έξυπνοι ενώ βρίσκεστε στην ηγεσία μιας επιχείρησης σας δίνει τη δυνατότητα να δείχνετε ενσυναίσθηση απέναντι στους άλλους, να παρέχετε βοήθεια όταν υπάρχουν αποτυχίες και να εμπνέετε τους συναδέλφους σας να αποδίδουν διαρκώς καλύτερα. Το ίδιο ισχύει και για τους Millennials που βρίσκονται σε επιχειρηματικούς ρόλους. Εκείνοι που διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν άλλα άτομα που έχουν επίσης συναισθηματική νοημοσύνη και να τους εντάξουν στις αντίστοιχες ομάδες προκειμένου να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν την επιχείρησής τους.
2. Προσαρμοστική συμπεριφορά
Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε κάποιον που προσαρμόζεται εύκολα; Όταν ακούω αυτήν τη λέξη τείνω να σκέφτομαι την επιχειρηματικότητα και την ηγεσία. Μια προσαρμοστική συμπεριφορά σημαίνει ότι είναι ευέλικτη και ρευστή. Οι Millennials καταλαβαίνουν ότι υπάρχουν στιγμές που πρέπει να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο σενάριο, και υπάρχουν επίσης στιγμές που το σενάριο πρέπει να απορριφθεί και να ξαναγραφεί.
Όταν συμβαίνει το απροσδόκητο, όπως μια παγκόσμια πανδημία, όλα αλλάζουν από αναγκαιότητα. Υπάρχουν νέοι πελάτες που πρέπει να διαχειριστούν. Δεν είναι εφικτό να ενεργούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα εκτός συνηθισμένου. Η ηγεσία που εφάρμοσαν οι Millennials που εργάστηκαν κατά τη διάρκεια του Covid-19 δείχνει ότι υπήρξε τουλάχιστον μια στιγμή όπου έπρεπε να μετατρέψουν τις τρέχουσες εκκρεμότητές τους σε ολοκληρωμένες.
Ευτυχώς, η προσαρμοστική συμπεριφορά δεν είναι κάτι άνευ προηγουμένου. Οι Millennials έχουν ζήσει τεράστιες αλλαγές. Καταλαβαίνουν ότι μία λύση για να περάσουν αβέβαιους καιρούς είναι να αγκαλιάσουν την αβεβαιότητα και να είναι πρόθυμοι να ενεργήσουν με ευέλικτο τρόπο. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούν να απορρίψουν ένα σχέδιο εντελώς, να γράψουν ένα νέο από το μηδέν και στη συνέχεια να δράσουν μαζί με την υπόλοιπη ομάδα είναι μια απίστευτα πολύτιμη ικανότητα για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της πανδημίας.
3. Συνδεσιμότητα
Υπάρχουν άλλα χαρακτηριστικά που θα μπορούσα να αναφέρω σε αυτήν την τρίτη δεξιότητα. Θα μπορούσα να μιλήσω για το πώς η καινοτόμος φύση των Millennials θα τους επιτρέψει να μάθουν νέες ιδέες και να προσαρμοστούν. Ή, θα μπορούσα να παίξω το πάντα δημοφιλές χαρακτηριστικό των Millennials που είναι η αντίληψη της τεχνολογίας.
Κατά την πανδημία, έχουμε παρακολουθήσει πώς αντιμετωπίζονται οι Millennials στη δικιά μας ομάδα. Αν και σίγουρα δίνεται έμφαση στο να εργαζόμαστε μαζί, τα μέλη της ομάδας μας έχουν βρει επίσης έναν άλλον τρόπο να κάνουν check in το ένα στο άλλο.
Εν μέσω της κρίσης σωματικής υγείας παρατηρείται και κρίση ψυχικής υγείας. Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βιώνουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και εξάντλησης. Σίγουρα θα είχατε συναντήσει παλαιότερα κάποιο άρθρο ή μελέτη σχετικά με τον τρόπο αποφυγής της εξάντλησης στην εργασία. Τώρα, αυτό το θέμα έχει γίνει ένα διαρκές ζήτημα που είναι αδύνατο να αγνοηθεί.
Οι Millennials, ειδικότερα όσοι βρίσκονται στην ηγεσία των επιχειρήσεων, δίνουν προτεραιότητα στους ανθρώπους. Εάν ένας συνάδελφός τους ενεργεί πεσιμιστικά ή φαίνεται στεναχωρημένος, θα είναι από τους πρώτους που θα το καταλάβουν. Θα είναι επίσης από τους πρώτους που θα προσπαθήσουν να προσφέρουν βοήθεια. “Τι μπορώ να κάνω;”, “Είσαι εντάξει;” είναι δύο παραδείγματα ερωτήσεων που θα υποβάλουν. Οι απαντήσεις θα τους βοηθήσουν να φτάσουν στη ρίζα του προβλήματος και να παρέχουν υποστήριξη.
Αυτό το είδος υποστήριξης έχει σημασία για όλες τις γενιές. Ανεξάρτητα από το πώς θα φαίνεται ο χώρος εργασίας στο μέλλον και πόσο σύντομα θα επιστρέψουμε σε έναν “κανονικό” τρόπο ζωής, αυτό που θα θεωρείται πάντα προσδοκώμενο είναι η συνεχής υποστήριξη, φροντίδα και ανησυχία για τους εργαζομένους.
Πηγή: forbes